Без локдауна кількість жертв COVID-19 в Україні досягне 20 тисяч, люди вмиратимуть вдома - екс-заступник голови МОЗ

Так він прокоментував аргументи противників жорсткого карантину, які заявляють, що від нього сильно постраждає економіка країни.

Відстрочка в Україні запровадження локдауна може призвести до того, що кількість смертей від коронавірусу в країні до кінця року наблизиться до 20 тисяч. Більш того, люди будуть буквально вмирати вдома.

Читайте також"Це просто страшно": інфекціоніст МОЗ розповіла, коли в Україні може настати "коронавірусний" пік

Про це заявив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки та екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН.

Так він прокоментував аргументи противників жорсткого карантину, які заявляють, що від нього сильно постраждає економіка країни.

"Я бачу всю картину цілком. Небезпека від не запровадження локдауну - вища. Якщо дочекатися колапсу лікарень, то смертність буде такою, що нам і не снилося. Ми можемо прийти до того, що лікарні будуть переповнені, а люди почнуть вмирати вдома від помірного перебігу вірусу, без належної медичної допомоги. Ось такої ситуації ми уникаємо завдяки локдауну", - зазначив фахівець.

Зараз коронавірус вже забрав життя 13928 українців, до того ж 195 – тільки за минулу добу. Щодня в країні зростає кількість і госпіталізованих з цією недугою пацієнтів. Водночас МОЗ протягом більш ніж тижня акцентує увагу тільки на зменшенні нових випадків хвороби за добу. Однак за базовим сценарієм, каже Ковтонюк, до кінця року в країні кількість смертей від COVID-19 може досягти приблизно 20 тисяч, якщо не більше.

"Стільки ми будемо мати при поточній політиці "помаранчевих" зон, "карантинів вихідного дня". Якщо відмовитися і від них, цифра буде ще вища. Якщо зупиняться лікарні, то кількість смертей буде величезна. Хоча і 20 тисяч – велика цифра", – додав екс-заступник глави МОЗ.

Він нагадав, що у війні з Росією загинуло понад 4000 військовослужбовців. Українці болісно сприймають ці смерті, але чомусь досить спокійно ставляться до числа загиблих від коронавірусу.

"Хоча це люди, які могли б не вмирати", – підсумував Ковтонюк.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу

Нагадаємо, Павло Ковтонюк вважає, що локдаун в Україні необхідно вводити найближчими днями. За його словами, через місяць області повинні почати з нього виходити, за умови виконання цільових індикаторів.

Локдаун в Україні: що відомо