Вакцинацію від коронавірусу проводять у 47 країнах світу / фото REUTERS

У 47 країнах світу, які мають переважно високий рівень доходу, уже введено більш як 30 млн доз вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

Про це йшлося під час організованого Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) віртуального форуму, в якому взяли участь понад 2,8 тис. вчених зі 130 країн.

Читайте такожШість країн ЄС назвали "неприйнятним" скорочення постачання вакцин Pfizer

Відео дня

Зокрема, учасники форуму обговорили безпечність та ефективність існуючих вакцин проти вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, і нових вакцин-кандидатів, способи оптимізації обмеженої пропозиції вакцин та необхідність додаткових досліджень їх безпечності.

«Розробка та затвердження декількох безпечних і ефективних вакцин менш ніж через рік після виділення та секвенування (набір біохімічних методів встановлення послідовності нуклеотидних основ – УНІАН) цього вірусу є науковим досягненням, що вражає», - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейесус.

За його словами, схвалення перших декількох вакцин від коронавірусу не означає, що робота зроблена, триває розробка нових вакцин, які необхідно оцінити, «щоб переконатися, що у нас достатньо доз для вакцинації всіх».

Згідно з повідомленням, у 47 країнах світу, які мають переважно високий рівень доходу, уже введено більш як 30 млн доз вакцини від коронавірусу.

Водночас, як наголошують у ВООЗ, глобальне впровадження вакцинації виявило кричущу нерівність у доступі до цього «життєво важливого інструменту».

Експерти погодилися з необхідністю проведення досліджень щодо застосування вакцин серед різних цільових груп населення, а також щодо стратегій і графіків проведення вакцинації.

Крім того, вони обговорили вплив нових штамів SARS-CoV-2 на ефективність вакцин, вплив вакцин на передачу інфекції та необхідність розробки платформ для вакцин наступного покоління.

«Світу потрібні кілька вакцин, які працюють для різних груп населення, щоб задовольнити глобальний попит і припинити спалах COVID-19. В ідеалі це будуть одноразові вакцини, які не потребують холодового ланцюга, можуть бути доставлені без голки і шприца й придатні для великомасштабного виробництва», - заявив директор Центру розробки вакцин Університету Меріленд професор Майк Левін.

Крім того, вказується, що онлайн-форум завершився підписанням угоди про створення платформи ВООЗ для глобального обміну новою інформацією про дослідження вакцин на предмет їх ефективності та безпечності.

Лідерами за кількістю щеплень на 100 осіб є Ізраїль (25 доз на 100 осіб), Об’єднані Арабські Емірати (15 доз на 100 осіб) та Королівство Бахрейн (10 доз на 100 осіб).

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, в лютому-березні Україна очікує на поставки вакцини від COVID-19.

Перша партія вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX становитиме 8 млн доз, яких вистачить на вакцинацію 4 млн людей (необхідно 2 дози на особу). Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.

24 грудня 2020 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.

30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19.

8 січня 2020 року глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус заявив, що багаті країни скуповують у виробників Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca більшість вакцин від коронавірусної хвороби.

13 січня глава МОЗ Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров’я найближчими днями планує підписати контракти з новими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу.

За даними ВООЗ, зараз на стадії доклінічних випробувань перебувають 170 експериментальних вакцин, 65 - проходять клінічні випробування, з них 15 - третій, останній етап.

Поширення коронавірусу у світі