Під кінець весни українці нарешті зможуть законно гуляти на вулиці / Фото УНІАН

«Шастати» законно: де українцям можна відпочивати з 11 травня

07:23, 09.05.2020
16 хв. Туризм

З 11 травня в Україні частково послаблюється карантин, і тепер українці зможуть «шастати» законно. Про повну вседозволеність, зрозуміло, мова не йде, але вийти на вулицю без страху отримати штраф українці все ж зможуть, а якщо пощастить – ще й на літній майданчик ресторану або в заповідник потраплять. УНІАН.Туризм розбирався, як порядком втомлені від обмежень українці можуть оживити своє карантинне дозвілля з наступного тижня.

На позачерговому засіданні 4 травня Кабінет міністрів України ухвалив рішення зняти низку обмежень, запроваджених в країні в середині березня через пандемію коронавіруса. Фактично це перше реальне послаблення карантину майже за два місяці. За цей час українці порядком втомилися від «зобов'язалівки» безвилазно сидіти вдома, коли навіть вийти прогулятися в парку офіційно заборонено. І це чітко проглядається в останні тиждень-два, достатньо вийти надвір. Незважаючи на заборони, українці вже масово гуляють по вулицях, особливо відчайдушні – без масок і дотримання соціальної дистанції. Прикро ж просидіти під замком найкращі місяці року, коли все навколо квітне, зеленішає, пташки співають, сонечко гріє, та ще й вихідних зайвих стільки!

В якійсь мірі розслабляє порівняно стабільна динаміка захворюваності. Поки ЗМІ щосили розповідають, як у сусідній Росії за день додається по десять тисяч інфікованих, а в США взагалі десятки тисяч, в Україні стабільно додається по півтисячі (а то і менше), інфікованих COVID-19 за добу. За логікою пересічного українця: той кошмар з тисячами смертей, яким нас лякали два місяці, так і не настав, тож чому потрібно сидіти вдома?

Читайте такожВилазка на вулицю в період карантину: що потрібно знати перед тим, як відправитися в експедицію до найближчого магазину

Відео дня

Тому багато українців вже давно «забили» на карантин. У тому ж Києві до центру величезні затори, а в самому центрі натовпи людей на вулицях, і далеко не всі з них приїхали туди по роботі. У спальних районах ситуація не краща: через щільну забудову та закриття просторих парків, люди натовпами гуляють вздовж прибудинкових територій. Поліція у свою чергу вже теж особливо не реагує на масові порушення карантину, лише для показухи випускаючи патрулі у святкові дні.

Апогеєм стали вихідні 1-2 травня, коли жителі столиці масово кинулися в офіційно зачинений дендропарк під Києвом милуватися тюльпанами. Вся абсурдність ситуації в тому, що вранці 1 травня парк повідомляв у себе в соцмережах, що вони зараз не приймають гостей, але в той же день брали плату за вхід з тих, хто приїхав. Тобто тут вже не скажеш, що парк був зачинений, а народ сам прорвався.

До початку травня українці втомилися від карантину і почали масово порушувати / Фото УНІАН

Та й влада низки українських міст теж не витримала, послабивши карантин на своїй території, не чекаючи офіційного рішення Кабміну. Чого тільки варта історія з Черкасами, де з 1 травня міськвиконком дозволив працювати частині непродовольчих магазинів, майстерень, перукарень, ринків і навіть літнім майданчикам ресторанів, а людям відкрили доступ до парків і скверів. Українська влада, на чолі з президентом Володимиром Зеленським, бурхливо відреагувала на таке самоуправство, пригрозивши меру міста відповідальністю.

Читайте такожВідпочинок за Києвом: коли дуже потрібне перезавантаження, але немає можливості виїхати далеко і надовго

Додамо ще ці новини з-за кордону, як у європейських країнах, де карантин запровадили не набагато раніше, ніж у нас, уже поступово послаблюють обмеження. Словом, анархічний за своєю натурою український народ порядком втомився, тримати його вдома ставало все складніше, а градус напруги бізнесу невпинно зростав. Тож відразу після проходження першої «партії» травневих свят українська влада анонсувала ослаблення карантину. У підсумку з 11 травня українці зможуть, як любить говорити мер Києва Віталій Кличко, «шастати» абсолютно законно, однак із дотриманням правил. Отже, про все по порядку.

Саме послаблення запроваджувалося доволі сумбурно, власне, та й сам карантин аналогічно запроваджували. Кабмін оголосив про пом'якшення карантину ще 4 травня, по суті, за тиждень до початку його дії. Однак, власне, як реалізувати – ніхто не повідомив. Окрилений надією на відновлення роботи бізнес завмер в очікуванні, точно не знаючи, чи потраплять вони в категорію тих, кому можна, а також які заходи слід вжити, щоб відкритися.

Гуляти по вулицях з 11 травня можна буде тільки з дотриманням протиепідемічних правил / Фото УНІАН

Читайте такожНайкращі парки Києва: де погуляти в Києві після ослаблення карантину (фото)

Так, станом на 6 травня у великих столичних облаштованих паркових зонах ще не могли відповісти, чи зможуть вони відкритися з 11 травня. Наприклад, у розважальному парку «Київська Русь» УНІАН.Туризм відповіли, що дуже сподіваються відкритися, але остаточно все зможе прояснити постанова Кабміну, а також нормативні акти столичної влади. Аналогічна відповідь надійшла і від адміністрації ВДНГ.

Довгоочікувана постанова Кабміну була опублікована ввечері в четвер, 7 травня, і, по суті, у парків, музеїв і ресторанів є п'ятниця і два вихідних дні, щоб підготуватися до відкриття. Чи встигнуть усі бажаючі зробити це до 11 травня, поки не ясно. УНІАН.Туризм розібрався, що ж дозволяє Кабмін бізнесу і українцям з наступного тижня.

З 11 березня в Україні можна буде ходити на прогулянки в парки

Мабуть, головне послаблення, яке дійсно торкнеться дозвілля простого українця – дозвіл ходити на прогулянки в парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, а також відвідувати дитячі та спортивні майданчики.

Крім того, тепер дозволяється використання рекреаційних зон для індивідуальних пробіжок і занять спортом при дотриманні належної соціальної дистанції та правил, встановлених адміністрацією.

Читайте такожПервозданна природа Чернігівщини: у пошуках диких коників і кришталево чистих блакитних озер

І якщо з відкритими для вільного відвідування парковими зонами все ясно, то у випадку з установами з регульованим платним входом, ймовірно, рішення про відкриття буде прийматися індивідуально власниками за погодженням з міською владою. Тому, чи відкриються ботанічні сади, дендропарки чи ландшафтні парки, як те ж «Співоче поле», ми, ймовірно, дізнаємося безпосередньо 11 травня.

Правила відвідування парків з 11 травня

Під час відвідування парків і зон відпочинку українці повинні будуть дотримуватися певних правил, а адміністрація – забезпечити дотримання санітарних норм. Так, у парках і скверах адміністрація зобов'язана розмістити на території і при вході в зони відпочинку правила їх відвідування, а також забезпечити роботу туалетів на своїй території, наявність рідкого мила, антисептиків, і їхнє регулярне прибирання/дезінфекцію.

Без масок в громадські місця ходити не можна / Фото УНІАН

При цьому варто розуміти, що відвідування зон відпочинку буде відбуватися за «скороченою» програмою: жодних організованих заходів, атракціонів і розваг. Чи будуть працювати кіоски з їжею і напоями, а також літні майданчики – поки невідомо. Але ми б у перші дні не дуже сподівалися б на це, а радили б прихопити з собою перекус, якщо йдете в парк надовго.

Читайте такожВесняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

Водночас відвідувачі мають право користуватися зонами відпочинку з дотриманням індивідуальних заходів профілактики: збереження дистанції 1,5 метра, масковий режим, регулярна дезінфекція рук. Також при собі необхідно мати документи, що посвідчують особу.

Переміщатися в парках можна поодинці або групами не більше двох осіб, не враховуючи дітей. Як і раніше, діти до 14 років не можуть перебувати на вулиці без супроводу дорослих.

Інфографіка / Прес-служба Кабміну

Чи можна на шашлики та пікніки з 11 травня

Такі милі українському серцю шашлики в постановах про послаблення не згадуються. Однак виходячи з того, що можна збиратися все ще групами не більше двох осіб, зрозуміло, зібратися натовпом на пікнік не вийде. Максимум удвох, плюс діти на сімейні посиденьки у вузькому колі.

Чи можна буде ходити на пляжі з 11 травня

Читайте такожНа день з Києва: мальовнича краса дендропарку «Олександрія» з тінню пернатого бізнесу

Кабмін дозволяє відкриття прибережних зон відпочинку з 11 травня. Однак по них влада на місцях, швидше за все, прийматиме рішення окремо. Наприклад, ще 5 травня мер Києва Віталій Кличко заявив, що пляжі в столиці відкривати не планують.

Водночас на головному морському курорті України Одесі народ масово відвідує пляжі й зараз, а мер міста Геннадій Труханов стверджує, що в постанові Кабміну нічого немає про пляжі (хоча за логікою, вони як раз є прибережною зоною), а тому місто їх забороняти не буде.

Загалом, як зазначає кореспондент УНІАН в Одесі, в приморських регіонах на півдні України пляжі особливо не перекривалися, адже контролювати таку велику берегову зону все одно складно.

Кабмін дозволяє гуляти по прибережних зонах, але відкривати пляжі планують не всі міста / Фото УНІАН

11 травня відкриються літні майданчики кафе і ресторанів

На першому етапі послаблення карантину в Україні дозволяється робота кіосків з їжею та напоями на винос, причому почав цей пункт діяти ще з 5 травня. Наприклад, у столиці поступово починають відкриватись кіоски з кавою і фастфудом. Втім, вживати ці продукти не можна безпосередньо біля місця покупки. Ось вам і ідея для пікніка: купили шаурму або бургер з кавою в кіоску на винос, розстелили на галявині пледик на безпечній відстані та насолоджуєтеся.

Читайте такожНа свій страх і ризик: готуємося до поїздкі у відпустку в умовах карантину

Також з 11 травня в Україні дозволяється робота літніх майданчиках під відкритим небом. При цьому заклад, який має бути офіційно зареєстрованим як суб'єкт надання послуг громадського харчування, має забезпечити дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів, а також дотримання відстані не менше 1,5 метри між місцями для сидіння за сусідніми столами, а за одним столом можна посадити не більше двох клієнтів (без урахування дітей). Відвідувачі при цьому мають сидіти в закладі у масках або респіраторах, крім часу прийому їжі.

З 11 травня в Україні частково почнуть працювати кіоски на винос і літні майданчики ресторанів / Фото УНІАН

Корисна порада від УНІАН.Туризм: якщо ви вирішите відвідати улюблений ресторан з 11 травня, краще попередньо зателефонуйте в обраний заклад і уточніть умови відвідування. Ймовірно, в умовах обмежень на кількість відвідувачів, багато ресторанів працюватимуть за попереднім бронюванням.

З 11 травня в Україні можна відвідувати музеї і заповідники

Один з найбільш спірних пунктів, який поставили в глухий кут як самі установи, так і відвідувачів – дозвіл діяльності музеїв, музеїв під відкритим небом і історико-культурних заповідників з 11 травня. Багато подібних установ просто не знали, чи підпадають вони під цю категорію, і що їм потрібно зробити для відкриття, а тому зволікали з відповіддю, чи почнуть вони роботу. Тим паче враховуючи той факт, що більшість працівників музеїв в Україні старші 60 років, тобто перебувають у групі ризику.

Читайте такожНа Закарпаття в гори: затишний Воловець, мальовничий Синевир та курортний Пилипець

Отже, згідно з постановою Кабміну, вищезазначені установи можуть приймати відвідувачів за рішенням власника (органів управління) за умови забезпечення засобами індивідуального захисту персоналу (захист обличчя, очей, рук) і відвідувачів (респіратори або маски, в тому числі виготовлені самостійно).

Як і у випадку з ресторанами, радимо перед поїздкою в ту або іншу установу попередньо вивчити, чи буде воно працювати і за яких умов.

З 11 травня в Україні можна відвідувати музеї під відкритим небом і заповідники / Фото Марина Григоренко

Як повідомляє кореспондент УНІАН у Запоріжжі, у Запорізькій області з 11 травня люди отримають доступ до всіх місць масового відпочинку. У самому Запоріжжі можна буде без проблем відвідувати острів Хортицю, плавні та Хвилю (найпопулярніші серед городян зони для пікніка на березі Дніпра). Також знімуть своєрідні блокпости на в'їздах на морські коси в Бердянську та Кирилівці. Напередодні травневих свят в'їзди на ці об'єкти ще були перекриті, там також чергували поліцейські, щоб не пускати любителів шашликів на узбережжя. Без проблем можна буде проїхати в заповідник «Кам'яні могили». Єдина вимога - дотримання масочного режиму.

Як сказали УНІАН в ГУНП в Запорізькій області, поліцейські патрулі на всіх цих об'єктах «послаблять», але не знімуть – правоохоронці як і раніше будуть контролювати, щоб люди дотримувалися масочного режиму, не палили багаття і не «буянили». При цьому в поліції не виключають, що до Трійці (8 червня) буде задіяно більше співробітників для охорони громадського порядку в місцях масового відпочинку.

Читайте такожПолонина Боржава: ідеальний хайкінг для початківців і поціновувачів неспішних прогулянок

А ось в західних областях поки не поспішають ділитися інформацією, чи готові вони відкриватися. Так, як зазначає кореспондент УНІАН в Ужгороді, в області взяли паузу: поки немає офіційних розпоряджень і наказів, ніхто нічого не відкриває. Наприклад, Долина нарцисів офіційно зачинена, нацпарк «Синевир» на зв'язок не виходить, а термальні об'єкти (наприклад, в Косино) і парк в «Воєводино» чекають офіційного дозволу про відкриття.

Водночас туристичний комплекс «Буковель» поки закритий - там орієнтуються на дату 22 травня, якщо уряд прийме таке рішення. Туристичний бум очікують влітку: вже зараз заброньовано понад 20% місць у готелях комплексу. Для дітей традиційно діятиме «Артек-Буковель», повідомили УНІАН у прес-службі Буковеля.

З 11 травня в Україні можна відвідувати тільки автокінотеатри

Кінотеатри, театри, концертні зали, клуби та інші масові розважальні заклади не зможуть відкритися з 11 травня. Виключення – доволі незвична для українців розвага – автокінотеатри. Вони працюють за таким принципом: під'їжджаєте на машині, платите за «в'їзний» квиток і насолоджуєтеся кіно на великому екрані з власного авто. Правда, в Україні таких кінотеатрів не так багато, як, наприклад, у тій же Німеччині, де в період карантину туди перенесли не тільки кіно, але і концерти, і проповіді.

У Німеччині автокінотеатри зараз дуже популярні, для України - це дивина / Фото REUTERS

Так, у Києві кіно з машини можна подивитися в «Кінодромі» на території кіностудії Довженка. Причому працювати вони почали, не чекаючи 11 травня. На день показують один-два фільми після настання темряви. Квитки для одного авто, в якому може бути дві людини і залишати яке під час сеансу не можна, коштують 150 гривень. Купувати їх можна тільки онлайн, міні-бари на території зараз не працюють. В репертуарі – фільми, які встигли вийти в прокат до карантину, коли почалися масово скасовуватися прем'єри. А ось «Автокіно» на території МВЦ на Лівобережці до 11 травня зачинене, але, можливо, відкриється після.

Також в Україні запускається мережа автомобільних кінотеатрів Kinolife. Поки що вони працюють в Одесі та Сумах, але скоро планується відкриття у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Маріуполі.

Чи буде працювати громадський транспорт з 11 травня

Читайте також7 небанальних маршрутів для подорожі по Україні на машині

Незважаючи на те, що з 11 травня в українців з'являється трішки більше можливостей для карантинного дозвілля поза власною домівкою, далеко не всі зможуть насолодитися цими радощами життя. Адже громадський транспорт, а також міжміське сполучення, в Україні залишаються недоступними як мінімум до 22 травня. Отже, якщо ви не є щасливим власником машини або хоча б велосипеда, далеко від дому ви все одно не виберетеся - у всі ці парки, ліси, ресторани, музеї, заповідники і так далі.

Гуляти після 11 травня можна буде групами не більше 2 осіб / Фото УНІАН

***

Україна слідом за іншими країнами поступово послаблює карантин, і на цій хвилі українці, які й за найжорсткішої фази обмежень, активно гуляли на вулиці, можуть взагалі пуститися у всі тяжкі. Однак не варто втрачати голову, коронавірус ще нікуди не подівся: дотримуємося заходів безпеки, тримаємо дистанцію, носимо масочки, не влаштовуємо масові посиденьки, і тоді, можливо, в не надто далекому майбутньому ми зможемо знову подорожувати! Бережіть себе та оточуючих!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся