Відвідування літніх майданчиків у ресторанах можна зробити безпечним, якщо вжити відповідних заходів / ua.depositphotos.com

Ресторатори звертаються до уряду з проханням дозволити їм відкрити літні майданчики в період карантину.

Відповідні звернення з'явилися в мережі від імені відомого одеського ресторатора Сави Лібкіна і співвласника мережі Tarantino family Дмитра Федотенкова.

За підрахунками Лібкіна, 840 тисяч осіб працюють у ресторанному бізнесі. А якщо додати сюди суміжні сфери, вийде близько 1,5 млн осіб. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

Читайте такожЖиття на паузі: що чекає працюючих українців після карантину

За його словами, зберегти ресторани та робочі місця можливо, якщо дозволити відкрити літні майданчики. Тим більше, їхнє відвідування можна зробити безпечним, якщо вжити відповідних заходів:

— обмежити кількість відвідувачів, щоб відстань між столами була щонайменше 1,5 метра;

— ввести попереднє бронювання, щоб суворо обмежувати кількість гостей;

— поставити дезінфектори на вході до закладу;

— офіціанти — в масках і рукавичках, які змінюються кожні 30 хвилин;

— дотримуватися всіх санітарних норм всередині закладу;

— проводити дезінфекцію лампами під час готування;

— використовувати відповідне екіпірування для кухарів;

— перевіряти температуру гостей та персоналу з обслуговування;

— ввести штрафи за порушення.

"При дотриманні всіх норм відвідування літнього майданчика ресторану стане значно безпечнішим від походу в супермаркет, де десятки, а іноді й сотні людей товпляться навколо побутової техніки та мобільних телефонів або вітрин з кулінарією звичайного продуктового магазину", - зазначив Лібкін.

"Я - один з українських рестораторів і я прошу у влади розглянути таку можливість, і дати бізнесу шанс вижити", - додав він.

Такого ж кроку від уряду чекає і співвласник мережі Tarantino family Дмитро Федотенков.

"Ми з колегами-ресторатори, які забезпечували тисячі робочих місць, написали публічне звернення до Кабміну (про відкриття літніх майданчиків ресторанів - УНІАН.)", - зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

"У великих містах є системні ресторани з великими просторими літніми майданчиками, які мають попит серед громадян у теплу погоду. Контрольована територія, де адміністрація здатна організувати та забезпечити дотримання всіх обмежувальних норм — маски, контроль на вході, дезінфекція, дистанція між посадочними місцями по 1,5 - 2 метри, жорстка санітарія всередині об'єкта, штрафи за порушення. Наголосимо - йдеться виключно про відкриті літні майданчики", - написав Федотенков.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня Кабінет міністрів прийняв рішення про продовження карантину до 11 травня. Таке рішення уряд прийняв, спираючись на прогноз вчених, які очікують ще дві хвилі епідемії: одну - в кінці квітня, іншу - між 3 і 8 травня. Збільшення хворих прогнозують через порушення карантину вірянами на великодні свята.