Публічні особи залишки Pfizer не отримають / фото REUTERS

В Україні залишки вакцин від коронавірусу будуть отримувати люди зі списків першого й другого етапів вакцинації з дорожньої карти МОЗ. Раніше дозволялося вакцинувати публічних людей, проте днями було скасовано відповідний наказ.

Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Говорячи про вакцину Pfizer, Ляшко уточнив, що залишкові дози цього препарату отримають люди з груп найбільшого ризику - медичні й соціальні працівники, особи похилого віку, військові ЗСУ тощо.

Відео дня

Читайте такожІндія зупинила постачання вакцини від COVID до України: чи отримають щеплені другу дозу

"Залишки вакцини скасували. Тепер немає такого, що залишками будуть вакцинуватися публічні особи, щоб популяризувати саме щеплення. Що таке залишки? Наприклад, Pfizer вона у шестидозному флаконі. Якщо прокололи п'ять осіб, то може залишитися одна доза. Її використають лише для тих людей, які потрапляють у перший-другий етап кампанії з вакцинації. Це медпрацівники, соцпрацівники, люди похилого віку,  для яких можна і потрібно використовувати цю вакцину", - пояснив Ляшко. 

Вакцина Pfizer в Україні

  • 16 квітня в Україну прибула перша партія у 117 тисяч доз вакцини від COVID-19, розробленої німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.
  • Вакцина від Pfizer/BioNTech під назвою Comirnaty дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Цю вакцину вводять внутрішньом'язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у три тижні.
  • За словами Ляшка,отримані 117 тис. доз вакцини Pfizer розділять на два щеплення впродовж 25 днів.
  • Вакцинація цим препаратом в Україні розпочалася 18 квітня.