Нині в Україні шукають підприємство, яке готове взятися за виробництво вітчизняної вакцини / фото УНІАН

В України немає статусу розробниці кандидата у вакцини від COVID-19, попри те, що в країні тривають відповідні дослідження.

Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив в етері "Громадського радіо".

Читайте такожВ Україні розпочали відновлювати інститут вакцинВодночас він наголосив на "унікальності" роботи над українським кандидатом у вакцини, в якій досліджували білки, що не розглядалися іншими розробниками.

Відео дня

"Ми зможемо пояснити, у чому унікальність вакцини, коли відповідні матеріали з’являться в експертному центрі МОЗ, бо наразі це авторське право виробників", - сказав головний санлікар.

За його словами, нині в Україні шукають підприємство, яке готове взятися за виробництво вітчизняної вакцини. Водночас тривають перемовини з організаціями, чиї кандидати у вакцини перебувають на третій стадії клінічних випробувань.

"Йдеться розмова щодо передачі технологій, аби в Україні почали виробляти вакцину на власних фармацевтичних підприємствах – такі в Україні існують і готові розпочати виробництво", - пояснив Ляшко, додавши, що у світових розробників також не вистачає виробничих потужностей.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що оригінальна українська вакцина від COVID-19 може з'явитися за рік - після проведення усіх необхідних досліджень. Він уточнив: попри те, що у розробці вакцини беруть участь американські компанії, кандидат на вакцину — саме український.

Вакцина проти коронавірусу: що відомо