Стало відомо, чи зможуть українці самі обирати для себе вакцину від коронавірусу

Очікується, що Україна отримає найбільше вакцини виробництва AstraZeneca.

Українці під час масової вакцинації не зможуть обирати конкретний вид вакцини від коронавірусу.

Про це повідомив в.о. голови Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожВакцинація від коронавірусу в Україні: як і кому робитимуть щеплення на першому етапі

"Швидше за все, ні, тому що в залежності від того, яка вакцина коли приходить в країну, формується перелік групи ризику, яка буде вакцинуватися на так званій платформі. Платформа - це використання одного вакцинного інструменту або однієї вакцини шляхом використання єдиного підходу, тобто або мобільна бригада, або стаціонарний пункт щеплення", - сказав він.

За словами Кузіна, Україна отримає найбільше вакцини AstraZeneca - від 2 до 3,7 млн доз. "Ті групи, які підпадуть під загрозу, будуть вакцинуватися тільки нею", - уточнив він.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

  • Вакцинацію в Україні планують розпочати з середини лютого. Вже за тиждень.
  • 30 грудня 2020 року Україна підписала контракт на поставку 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac.
  • 30 січня в МОЗ заявили, що Україна в рамках глобальної ініціативи COVAX увійшла до списку країн, які отримають вакцини виробництва Pfizer/BionTech від коронавірусу під час першої хвилі розподілу. Вже підтверджені поставки в Україну 117 тисяч доз вакцини.
  • Також в період з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.
  • 5 лютого глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що Україна отримала підтвердження про постачання 12 млн доз вакцин виробництва компаній AstraZeneca і Novavax.
  • Протягом 2021-2022 років, за затвердженим МОЗ планом імунізації населення від COVID-19, передбачено охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб). В першу чергу вакцинувати медиків, літніх людей і тяжкохворих.