З 2 липня в Україні запрацюють кінотеатри / фото REUTERS

Вперед за попкорном і видовищами: чого чекати українським кіноманам після відкриття кінотеатрів

17:57, 25.06.2020
17 хв. Лайт

24 червня на українських кіноманів чекала радісна новина – в Києві, а це сигнал для всієї країни, дозволили відкрити кінотеатри. До цього моменту, протягом декількох місяців перегляд фільмів на великому екрані залишався виключно прерогативою власників машин, для яких працювали нечисленні автокінотеатри. УНІАН розбирався, на яких умовах буде відновлена робота кінотеатрів в період карантину і якими фільмами порадують українського глядача з 2 липня.

З початком карантину в березні 2020 року культурно-розважальне життя українців завмерло. У момент люди втратили все, що вносило яскраві фарби в трудові будні та допомагало переключитися з рутинного режиму «дім-робота-дім». На кілька місяців концерти та вистави перейшли в онлайн, вечірки проводилися по відеозв'язку, а нові фільми зрідка з'являлися на стримінгових сервісах. Втім, все це не змогло замінити повний спектр емоцій, які ми переживаємо на концертних майданчиках, у театрах і кінозалах.

Для кіноманів єдиною віддушиною стали автокінотеатри – давно забутий різновид дозвілля, у якого з початку карантину у всьому світі відкрилося «друге дихання». Втім, це була розвага далеко не для всіх, адже відвідувати їх могли лише власники автомобілів, які мали увесь сеанс проводити всередині. Більш того, зважаючи на те, що в період карантину світові кінопрокатники практично зупинили вихід нових фільмів, репертуар таких автокінотеатрів був виключно ретроспективний – на день показували по одному-два фільми, і, як правило, вибір був доволі небагатий. Словом, можна було раз чи два з'їздити в такий кінотеатр, однак вони не стали повноцінною заміною для тих, хто звик ходити в кіно кілька разів на місяць.

Формально кінотеатри в Україні могли відкритися ще з 10 червня, як це визначив Кабінет міністрів в рамках чергового етапу послаблення карантину. Однак цього не сталося з глобальної причини – через відсутність нових стрічок. Український широкий прокат щільно зав'язаний на іноземному продукті, в першу чергу, американському. Однак закордонна індустрія кіно повністю завмерла через пандемію COVID-19 – намічені на місяці наперед гучні прем'єри масово переносилися на кінець року, а масштабні промо-кампанії, від успішності яких залежить левова частка касових зборів, повністю зупинилися. Чого вже говорити, зйомки нових фільмів також припинилися.

Українським кінотеатрам було абсолютно невигідно відкриватися виключно на показах старих хітів і українських стрічок. «До липня кінотеатрам просто немає з чим зустрічати глядача. А запуститися в роботу при відкритті потрібно одразу на всі 100% потужність – персоналу та технічного забезпечення. Нести повні витрати. Відповідно, працювати в збиток, коли індустрія і без того виснажена карантином», – пояснював голова підкомітету у сфері кінематографа і реклами комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко.

Чутки про те, що кінотеатри почнуть поступово виводити з карантину з 2 липня, курсували з середини червня. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ще 12 червня повідомив, що з відповідною пропозицією його відомство вже звернулося до міністерства охорони здоров'я. Кінотеатри, в свою чергу, починали поступово оголошувати попередні програми, з якими вони готові зустрічати глядачів. І ось 24 липня мер Києва Віталій Кличко оголосив, що в столиці дозволили відновити роботу закладів громадського харчування, басейнів, кінотеатрів і театрів. Правда, з певними умовами.

Кінотеатри зможуть відкритися тільки з дотриманням санітарних норм / фото REUTERS

Як будуть працювати кінотеатри в умовах карантину

Ще до офіційного оголошення про відновлення роботи кінотеатрів стало очевидним, що якийсь час вони не будуть працювати так, як раніше. Ще в травні в Мінкультури повідомляли, що на першому етапі кінотеатрам дозволять працювати з обмеженням у 30% заповнених місць у залі. З оприлюднених 24 червня вимог до роботи кінотеатрів в умовах карантину випливає, що працювати вони і правда зможуть лише з обмеженою кількістю відвідувачів і дотриманням дистанції між ними. 25 червня Кабінет міністрів дозволив роботу кінотеатрів в Україні з 2 липня з дотриманням чітких протиепідемічних умов і наповненістю не більше 50%.

Основні правила роботи кінотеатрів в умовах карантину:

– дистанція між глядачами має становити мінімум півтора метра, з вільними місцями поруч, спереду і ззаду, при цьому вільні місця кінотеатри планують ізолювати, щоб на них ніхто не сідав;

– відвідувачі мають увесь час перебувати в масках або респіраторах, що прикривають ніс і рот, на час прийому їжі та напоїв маску можна знімати;

– контроль квитків рекомендується проводити безконтактним способом, також радять купувати квитки заздалегідь онлайн, чи будуть взагалі працювати каси – поки невідомо;

– в залах і холах кінотеатрів перебуватимуть контролери, які будуть стежити, щоб глядачі дотримувалися правила відвідування кінотеатрів.

Кінотеатри тепер доведеться відвідувати тільки в масках / фото REUTERS

Для відвідувачів обмежена кількість глядачів у залі в якійсь мірі плюс – ніхто не буде під вухо недоречні коментарі відкидати або попкорном увесь фільм шарудіти. А ось для кінотеатрів – це збитки. І справа не тільки в заповнюваності залів, але і в продажу супутніх послуг – всі ці напої, снеки, сувеніри... Плюс, враховуючи вимоги МОЗ щодо посиленої дезінфекції приміщень і контролю за дотриманням дистанції відвідувачами, з моменту відкриття кінотеатрам все-одно доведеться запускатися по повній, а то і взагалі наймати додатковий персонал. Більш того, багато кінотеатрів, щоб хоч якось протриматися на плаву під час простою, продавали сертифікати на майбутні походи. Таким чином, глядач вже заплатив за сеанс, а отримані від нього гроші, ймовірно, вже були витрачені кінотеатром на поточні витрати. Тому прибуток кінотеатрів на початковому етапі буде ще нижчим.

Глядачам у залах кінотеатрів доведеться дотримуватися дистанції / фото REUTERS

Звідси виникає питання: а чи відіб'ється це на ціні квитків? Керівництво столичних кінотеатрів запевняє, що вартість підвищувати не планують. Ймовірно, так і буде, принаймні, на першому етапі. Адже спочатку глядача треба знову привчити до відвідування кінотеатрів і переконати його, що там безпечно. Тим більше, що в перші тижні більша частина фільмів в прокаті – старі, й не всі будуть готові платити підвищену вартість за ретроспективу. Однак, коли кіноглядач «втягнеться» і з'явиться більше нових прем'єр, певне підвищення вартості квитків все ж можливе.

Столичні кінотеатри, в свою чергу, обіцяють відновити продаж квитків на своїх сайтах вже до кінця цього тижня, тоді-то ми і дізнаємося, чи змінилися ціни.

В кінотеатрах по всьому світу намагаються максимально обмежити контакти між людьми / фото REUTERS

Що будуть показувати глядачам кінотеатри після відкриття

Кінотеатри поки ще не оголошували розклад сеансів, проте у попередніх планах на липень запланований показ близько 30 фільмів, більшість з яких – або виходили в прокат в минулі роки, або мали виходити на початку року. Актуальних прем'єр у списку всього кілька, адже, як ми вже згадували вище, реліз нових фільмів в Україні залежить від ситуації з відновленням роботи кінотеатрів у «головних» кіно-країнах. Наприклад, у США перші кінотеатри планують відкриватися з 3 липня, а у Великобританії – з 4 липня. При цьому перші гучні кінопрем'єри в цих країнах намічені на другу половину липня.

Отже, в перший прокатний тиждень із 2 по 8 липня в столичних кінотеатрах попередньо запланований показ восьми кінострічок, серед них чотири 2020 року випуску. Їх встигли випустити в світовий прокат на початку року, однак покази довелося призупинити через карантин. Серед них трилер Втеча з Преторії (Escape from Pretoria) з «Гаррі Поттером» Деніелом Редкліффом в головній ролі про події в ПАР в 1979 році, коли в країні діяв режим апартеїду. Також глядачам покажуть сімейний бойовик/комедію Мій шпигун (My Spy) із зіркою «Вартових Галактики» Дейвом Батістою у головній ролі, сам фільм отримав не найкращі відгуки. Серед інших «новинок» – не найоригінальніша детективна драма Вбивства за листівками (The Postcard Killings) і анімаційний фільм Поклик джунглів (Jungle Beat: The Movie) за мотивами популярного однойменного південноафриканського мультсеріалу.

Також у перший прокатний тиждень українським кіноманам покажуть чотири перевірених часом фільми. В першу чергу, мова йде про одразу дві стрічки за коміксами двох головних кіновсесвітів Голлівуду – високо оцінені критиками і глядачами Вартові Галактики 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) від Marvel 2017 року випуску і третя частина трилогії авторства Крістофера Нолана про супергероя Бетмена з Крістіаном Бейлом у головній ролі Темний лицар: Відродження легенди (The Dark Knight Rises) від DC Comics 2012 року випуску. Також на великих екранах покажуть Пірати Карибського моря: Помста Салазара (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) 2017 року випуску – об'єктивно не найкращу частину пригод пірата Джека Горобця у виконанні Джонні Деппа. Ще один ретроспективний фільм, який покажуть в кінотеатрах з 2 липня – іспанська спортивна комедія Чемпіони (Campeones) 2018 року випуску, яка встигла засвітитися на багатьох фестивалях європейського кіно.

Ще вісім фільмів доберуться до українських кінотеатрів з 9 липня. Серед них – перша частина історії про найбільш нетипового героя/антигероя коміксів Marvel Дэдпул (Deadpool) 2016 року випуску з Райаном Рейнольдсом у головній ролі. Фільм у жанрі чорна комедія/бойовик/фантастика свого часу став найкасовішим серед усіх фільмів з рейтингом R в історії. Також у цей день у прокат вийде типовий супергеройський бойовик із зіркою «Форсажів» Віном Дизелем Бладшот (Bloodshot) за мотивами однойменних коміксів видавництва Valiant Comics. Фільм був випущений в прокат перед самим початком карантину, негативно сприйнятий критиками і через півтора тижні запущений онлайн.

Крім того, у другий прокатний тиждень на глядачів чекають три європейських фільми – норвезький трилер Тунель: Небезпечно для життя (Tunnelen) 2019 року випуску, французька комедія Агент Лев (Le lion) 2020 року випуску і французька романтична комедія Нотр-Дам (Notre Dame) 2019 року випуску. Також в прокат потраплять два анімаційних фільми для найменших глядачів – норвезький мультфільм Капітан Саблезуб і Чарівний діамант (Kaptein Sabeltann og den magiske diamant) 2019 року випуску і нова робота студії Pixar Вперед (Onward) з цілою плеядою голлівудських зірок, які працювали над оригінальною озвучкою.

У другій половині липня на кіноглядачів чекає одразу кілька гучних прем'єр – довгоочікуваний вихід кіноекранізації діснеївського мультфільму Мулан (Mulan) про безстрашну дівчину-віїна в Стародавньому Китаї. Масштабний пригодницький фільм спочатку мав вийти на екрани ще наприкінці 2018 року, однак до цієї дати його не встигли завершити, а тому перенесли на березень 2020 року. В результаті 9 березня 2020 року відбулася офіційна прем'єра фільму, проте в кінотеатри Мулан так і не потрапила. Вихід стрічки у широкий прокат заявили на 23 липня.

Крім того, на 16 липня запланована прем'єра трилера Безжальний (Unhinged), головну роль в якому зіграв лауреат "Оскара" Рассел Кроу. За сюжетом, водій автомобіля свариться на дорозі з матір'ю-одиначкою. Жінка навіть не підозрює, що він стане її найлютішим ворогом. Герой Кроу не зупиниться ні перед чим, поки не піднесе жінці та її родині страшний урок. Матері-одиначці з сином доведеться виживати в цій смертельній грі.

У другій половині літа в прокат вийде один з найбільш очікуваних фільмів 2020 року – британо-американський фантастичний трилер Крістофера Нолана Довід/Тенет (Tenet), головні ролі в якому виконали Джон Девід Вашингтон, Роберт Паттінсон, Майкл Кейн, Кеннет Брана і Елізабет Дебікі. Спочатку фільм мав вийти 17 липня, потім його прем'єру перенесли на невизначений термін через пандемію коронавіруса, проте врешті-решт перемістили на 31 липня (пізніше дату змінили на 12 серпня), оскільки 17 липня до того часу вже зайняв ретроспективний реліз іншого фільму Крістофера Нолана – Початок (Inception), приурочений до десятої річниці його виходу. До речі, в українських кінотеатрах його теж покажуть з 16 липня.

Також на кінець літа попередньо запланована прем'єра шпигунського фільму Агент Єва (Ava) з Джесікою Честейн у головній ролі. У картині також зіграли Колін Фаррелл, Джон Малкович, Джина Девіс та Йоан Гріффіт. Режисером проекту виступив Тейт Тейлор, відомий за фільмами Прислуга та Ма. За сюжетом картини, Єва працює на секретну службу і виконує найважчі доручення свого керівництва. Коли чергова спецоперація провалюється, Єва вирішує втекти. Колишній бос оголошує на неї полювання, як на зрадницю.

Зрозуміло, це поки попередні плани і програми можуть змінюватися. Наприклад, українські кінотеатри планують показати чорно-білу версію оскароносних Паразитів (Gisaengchung), а також Джентельменів (The Gentlemen) Гая Річі та одну з найкращих українських стрічок сучасності Моєї думки тихі.

Якщо говорити про інші великі прем'єри, перенесені через коронавірус, то більшість з них тепер призначені на осінь-зиму. Так, на 2 вересня запланований вихід в український прокат фантастичного трилера Тихе місце 2 (A Quiet Place: Part II) про кровожерливих монстрів, що реагують на звук. Сюжет фільму авторства Джона Красінскі розвивається після подій добре сприйнятої глядачами і критиками першої частини, а до головної ролі повернулася Емілі Блант. Серед нових персонажів – герой Кілліана Мерфі. Прем'єра фільму відбулася на початку березня в Нью-Йорку, однак запланований на середину місяця вихід фільму в широкий прокат скасували через карантин. Тим не менш, критики, що встигли потрапити на прем'єру, добре оцінили картину.

На 17 вересня в український прокат має вийти комедійний бойовик King’s Man: Начало (The King's Man), що є пріквелом успішних фільмів 2015 і 2017 років. Події фільму описують витоки легендарної секретної служби і розгортаються у часи Першої світової війни. Картина зібрала цілу плеяду кінозірок – Харріс Дікінсон, Рейф Файнс, Даніель Брюль, Ріс Іванс, Меттью Гуд, Аарон Тейлор-Джонсон, Джемма Артертон, Том Холландер, Джимон Хонсу і Стенлі Туччі.

1 жовтня в Україні планується прем'єра супергеройського фільму Диво-жінка: 1984 (Wonder Woman 1984) – друга частина сольника за мотивами коміксів DC про принцесу амазонок Діану Прінс, яка стала на захист людства. Головні ролі в картині, реліз якої спочатку планувався на початок червня, виконують Галь Гадот, Кріс Пайн, Крістен Уіг, Педро Паскаль і Робін Райт.

На 5 листопада заплановано вихід в український прокат ще одного «жіночого» супергеройського бойовика – Чорна вдова (Black Widow) зі Скарлетт Йоханссон від кіновсесвіту Marvel. Спочатку перший сольний фільм про члена оригінальної «шістки» Месників мав вийти на початку травня 2020, однак пізніше був перенесений на листопад. Сюжет охопить період між подіями фільмів «Перший месник: Протистояння» і «Месники: Війна нескінченності», коли супершпигунка Наташа Романофф була змушена залягти на дно. Героїня має розібратися з примарами свого радянського минулого. Також у фільмі зіграли Флоренс П'ю, Девід Харбор, Рейчел Вайс та інші.

Крім того, до кінця року повинні вийти в прокат: останній фільм з Деніелом Крейгом у ролі секретного агента 007 Джеймса Бонда Не час помирати (No Time To Die), фантастичний фільм режисера Дені Вільньова за романом Френка Герберта Дюна (Dune) з Тімоті Шаламе, психологічний трилер Глибока вода (Deep Water) з Беном Аффлеком і Аною де Армас і бойовик Топ Ган: Меверік (Top Gun: Maverick) з Томом Крузом, що є продовженням хіта 80-х Найкращий стрілок.

А ось довгоочікуваний фантастичний фільм жахів за мотивами Marvel Comics Морбіус (Morbius) з Джаредом Лето, який мав вийти в прокат цього літа, кіномани, швидше за все, 2020 року вже не побачать – на даний момент його реліз запланований аж на кінець березня 2021 року.

***

Пандемія коронавіруса внесла серйозні корективи в кіноіндустрію по всьому світу. Попередньо затверджені графіки кінопрем'єр збилися, а кінокомпаніям зараз треба думати-гадати, як найкращим чином заповнити свої прокатні слоти і при цьому не програти касові збори конкурентам, часом відсуваючи найбільш очікувані прем'єри на невизначений термін. Та й з виходом нових фільмів не все так просто: по-перше, після відновлення знімального процесу працювати доведеться по-новому (ніяких еротичних сцен, поцілунків і навіть рукостискань, не кажучи вже про надсуворі санітарні вимоги на майданчиках), по-друге, кінокомпаніям спочатку потрібно показати всі ті фільми, які довелося притримати через карантин, а потім вже думати над випуском нових. А глядачеві поки не залишається нічого іншого, як радіти тому, що є, і дякувати стримінговим сервісам за серіали з топ-зірками, які продовжували виходити навіть в карантин.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся