Тепло коронавірусу не заважає, кажуть у МОЗ / Фото УНІАН

У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України застерігають, що літня погода, алкоголь та гаряча ванна ризик захворіти на COVID-19 не зменшать.

Про це повідомляється на сторінці ЦГЗ МОЗ у Facebook.

"Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто, через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метра від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка перебуває поруч", - йдеться у дописі.

Відео дня

Також краплі, що містять вірус, забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім - до очей, носа чи рота.

Читайте такожСуд оштрафував на 17 тисяч киянина, який протестував проти карантину в Гідропарку

"Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситись потоками повітря на великі відстані від хворої людини", - наголосили в ЦГЗ.

Водночас, вірус може переміщуватись на відстань понад метр у часточках аерозолю, але такий аерозоль утворюється лише під час виконання специфічних медичних процедур. До прикладу, інтубація трахеї.

"Наразі немає імунітету, вакцин та ліків проти нової коронавірусної інфекції", - нагадали у ЦГЗ. Так, один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції - фізичне дистанціювання та щоденна гігієна. А саме безконтактне привітання; гігієна рук; дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю; дистанція не менше півтора метра від інших людей у публічних місцях; самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів.

Так, потрібно "ізолюватися від тих, з ким проживаєте, настільки, наскільки це можливо". Особливо, якщо серед них є люди похилого віку.

"Чи правда, що в літній період ризик захворіти на COVID-19 менший? Температура повітря вище +25°С та сонячне проміння зменшують активність вірусу? Захворіти на COVID-19 можна незалежно від того, наскільки тепла та сонячна погода. У країнах зі спекотним кліматом також спостерігається поширення захворювання", - наголосили в ЦГЗ МОЗ.

Читайте такожУ Тернополі чоловік з підтвердженим коронавірусом напився й пішов гуляти містом

Щодо того, чи вживання алкоголю знижує ризик захворювання на COVID-19, вони зауважили: "Ні. Часте та надмірне вживання алкоголю підвищує ризик виникнення різноманітних порушень в організмі. А у разі зараження, це може додатково ускладнити перебіг захворювання на COVID-19".

Крім того, щодо того, чи гаряча ванна може захистити від зараження COVID-19, у ЦГЗ пояснили: "Ні. Нормальна температура тіла тримається в межах 36,5-37,0°С незалежно від температури води у ванні або в душі. Занадто гаряча ванна може нашкодити здоров’ю та призвести до опіків шкіри".

Медики також зазначили, що для прибирання в домашніх умовах достатньо використовувати побутові мийно-дезінфікуючі засоби. Також ефективними є перекис водню (слід використовувати з великою обережністю, оскільки він може пошкоджувати більшість матеріалів, з яких вироблені меблі та інші предмети інтер’єру) та спиртовмісні розчини з концентрацією спирту 60-80%.

Щоб визначити, з чого потрібно починати дезінфекцію, повернувшись додому з вулиці, необхідно розуміти, що становить загрозу.

Читайте також"Можлива стабілізація": у МОЗі дали оптимістичний прогноз щодо коронавірусу в Україні

"Часточки вірусу не можуть переміщатись в повітрі та осідати на будь-яких поверхнях. Перебуваючи поза організмом людини, вірус втрачає свою здатність викликати захворювання. Згідно із науковими даними, вірус 2019-nCoV на зовнішніх поверхнях залишається небезпечним для людини протягом 3-4 годин. Людина може інфікуватися в результаті дотику до таких предметів або поверхонь, а потім - до очей, носа або рота. Таким чином, щоб запобігти інфікуванню, найкраще не чіпати обличчя брудними руками, а при поверненні додому ретельно мити руки", - пояснили в ЦГЗ.

Так, якщо є підозра, що якийсь предмет або поверхні можуть бути забрудненими і містити вірус, їх необхідно помити звичайним побутовим миючим засобом або обробити дезінфектором з вмістом спирту не менше 60%.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр Денис Шмигаль назвав три сценарії життя в умовах пандемії коронавірусу.

Читайте також: