Степанов відреагував на розслідування НАБУ щодо закупівлі вакцини від коронавірусу

Міністр зазначив, що у кожного виробника вакцин є "своя ціна на свій продукт".

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що уряд веде прозору політику щодо закупівлі вакцин від коронавірусу.

Читайте такожКабмін заборонив російську вакцину від коронавірусу

Таку заяву він зробив в ефірі каналу "Україна 24", коментуючи розслідування НАБУ про можливі зловживання при закупівлі китайської вакцини від коронавірусу.

 "Щоб щось думати, треба розуміти, що саме вони розслідують. Я можу спиратися тільки на ті заяви, які були від правоохоронних органів. Тому у них це треба питати. Я можу тільки сказати, що ми ведемо прозору політику, і будь-які контракти, що укладаються для забезпечення України вакциною, укладаються абсолютно прозоро, транспарентно-безпосередньо з виробниками вакцин. Тому більше нічого додати щодо закупівлі вакцин, де у нас є великий попит у світі. І зрозуміло, що весь світ знаходиться в тій ситуації, коли вони купують ті вакцини, де є можливість безпосередньо домовитися з виробником", - сказав міністр.

Степанов підкреслив, що у кожного виробника вакцин є "своя ціна на свій продукт".

"Єдине, що можу вам сказати, що ті пропозиції, які надходили до МОЗ в результаті переговорів, - там ціни різняться від 5 доларів до 33,9 долара за вакцину. Щоб ви розуміли, що є різні ціни у різних виробників", - уклав він.

Розслідування НАБУ щодо вакцин: що відомо

  • Напередодні стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування зловживань при закупівлі китайської вакцини від COVID-19 виробництва компанії Sinovac Biotech.
  • Слідство зацікавила закупівля китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $ 17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника
  • У НАБУ заявили, що випадок набув широкого розголосу в ЗМІ, оскільки спочатку ДП «Медичні закупівлі» почало переговори про закупівлю вакцини з орієнтовною вартістю близько $ 3 і перебувало на фінальному етапі процесу. Однак згодом міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ручному режимі зупинив цей процес і доручив почати переговори щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech
  • Зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі 1 дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її «загальна ефективність» під час останнього етапу тестування в Бразилії показала лише 50,38%.
  • Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України).