Анестезіолог назвав умову, за якої доведеться сортувати хворих на коронавірус

Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. Богомольця Сергій Дубров наголосив, що велика кількість тяжких хворих на COVID-19 призведе до катастрофи медичної системи.

Лікарям доведеться сортувати хворих з коронавірусною хворобою, якщо їхня кількість збільшиться до 25-30 тис. на добу.

Читайте такожУ Запоріжжі скандал через ситуацію в морзі: родичі складають тіла померлих від COVID-19 просто на підлогуЯк передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. Богомольця, доктор медичних наук, професор Сергій Дубров.

За його словами, минулої доби в України було виявлено понад 10 тис. хворих на COVID-19, і цей показник не є таким, що шокує, однак зрозуміло, що у вихідні дні лабораторії роблять утричі менше тестувань, ніж у будні.

«Якщо впродовж цього тижня кількість нових випадків буде на рівні 25-30 тисяч, то, дуже не хочеться цього говорити, ми опинимося на межі сортування хворих. У деяких лікувальних закладах вже на сьогодні фізично немає місць у відділеннях інтенсивної терапії, і пацієнти перебувають у перероблених інфекційних відділеннях без належної допомоги», - сказав професор.

Також він додав, що лікарям-інфекціоністам, терапевтам довелося освоювати навички роботи анестезіологів, аби надавати специфічну допомогу з використанням апаратів штучного дихання поза межами реанімаційних відділень.

«Тому конче необхідно зменшити кількість тяжких випадків. Якщо ж цифра у 25-30 тисяч справдиться – це буде катастрофа для медичної системи. І навіть якщо ми якимось дивом знайдемо ліжка та кисень, ми не знайдемо спеціалістів, які б надавали відповідну допомогу», - заявив Дубов.

Коронавірус в Україні

В Україні 4 квітня було виявлено понад 10,1 тис. нових випадків коронавірусної хвороби, померли 254 особи.

На сьогодні у «червоній»зоні епіднебезпеки перебувають Київ і 10 областей.

Минулого тижня в Україні фіксували «антирекорди» за кількістю хворих на COVID-19 – їхня кількість перевищувала по 20 тис. осіб, також різко збільшилась кількість госпіталізованих.

Раніше глава МОЗ Максим Степанов прогнозував збільшення кількості COVID-хворих на добу до 25 тисяч у квітні. Сьогодні він заявив, що зростання рівня захворюваності на COVID-19 очікується щонайменше до 15 квітня.

Головний епідеміолог МОЗ Наталія Виноград вважає, що за найоптимістичнішим сценарієм епідситуація в Україні стабілізується лише наприкінці травня.

У листопаді минулого року міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що в Україні буде запроваджений повний локдаун, якщо лікарі перейдуть до медичного сортування хворих на COVID-19.