REUTERS

У світі продовжується боротьба з пандемією коронавірусу. З метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції в низці країн продовжують діяти суворі карантинні обмеження.

Коронавірус у світі - статистика

Станом на 6:00 14 травня за київським часом, у світі від коронавірусної інфекції загинуло 297 197 осіб, всього кількість підтверджених випадків COVID-19 сягає 4 347 015. При цьому, 1 548 547 осіб одужали.

Лідером за кількістю смертей та підтверджених випадків залишаються США – 84 119 та 1 390 406 відповідно. У п'ятірку країн із найбільшим поширенням COVID-19 також входять Росія (242 271), Велика Британія (230 986), Іспанія (228 691) та Італія (222 104).

Відео дня

Коронавірус у Києві та Україні

В Україні зафіксовано 16 847 випадків COVID-19.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 14 травня в Україні 16847 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 456 летальних, 4143 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 422 нові випадки. Кількість інфікованих на коронавірус у Чернівецькій області перевищила 2500 людей.

На тлі збільшення кількості інфікованих МОЗ запускає нове тестування на COVID-19 – – так званий ІФА метод (імуноферментний аналіз). 

"Імуноферментний аналіз значно розширить тестування в Україні, оскільки ІФА тестування набагато доступніше на відміну від ПЛР-тестування. А це означає і розширення груп, яких треба буде тестувати", – переконаний головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

У Києві число випадків COVID-19 перевищило дві тисячі, за добу померли дві людини.

Послаблення карантину

В Україні з 22 травня може початися наступний етап ослаблення карантинних обмежень. За словами Зеленського, другий етап пом'якшення карантину буде стосуватися, зокрема, готелів, спортивних змагань та ЗНО. Прем'єр своєю чергою зазначив, що для переходу до другого етапу необхідна позитивна динаміка захворювання коронавірусом.

У МОЗ озвучили критерії для наступних етапів пом’якшення карантину в Україні.

В Україні дозволили роботу непродовольчих ринків.

Затверджено дату поновлення сезону УПЛ.

Стало відомо, коли в Україні можуть відкрити кінотеатри і театри. 

Запуск громадського транспорту в умовах карантину

За словами головного санлікаря Віктора Ляшка, до завершення пандемії метро, найімовірніше, працюватиме в обмеженому режимі. Але про спецперепустки поки мова не йде.

Водночас відновлення роботи громадського транспорту і внутрішніх перевезень відбуватиметься «комплексно» і за правилами адаптивного карантину – з урахуванням епідемічної ситуації у конкретному регіоні.

Проти ідеї запуску метро з 25 травня виступив уже міністр інфраструктури Владислав Криклій. Він порадив не поспішати з таким рішенням і дорікнув у непослідовності дій. Також Криклій анонсував законопроект, який дозволяє запровадити нову модель громадського транспорту в умовах пандемії.

В Україні можуть одночасно відновити внутрішнє та міжнародне авіасполучення.

Коронавірус у світі та Україні: що важливо знати 14 травня 2020

Читайте також: