ЄС обіцяє допомогти Україні якнайшвидше отримати доступ до вакцин від коронавірусу

На адресу президента Володимира Зеленського надійшов лист від президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Україна може розраховувати на солідарність Європейського Союзу в питанні отримання вакцини проти коронавірусу.

Як повідомили в Офісі глави держави, про це йдеться у листі на адресу президента Володимира Зеленського, що надійшов від президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн за підсумками 22-го Саміту Україна – ЄС, який відбувся 6 жовтня 2020 року у Брюсселі.

Так, у листі йдеться про кроки, що вжиті Європейським Союзом на виконання домовленостей, досягнутих під час Саміту, а також окреслено план взаємодії на поточний рік.

Зокрема, європейські лідери наголошують, що ЄС готовий і надалі підтримувати Україну в боротьбі з пандемією COVID-19. Торік виділено 190 млн євро, які були спрямовані, зокрема, на придбання медичного обладнання, та перший транш макрофінансової допомоги обсягом 600 млн євро. Інституції ЄС готові співпрацювати з Україною над виконанням критеріїв для надання другого траншу макрофінансової допомоги.

Читайте такожУ ЄС розповіли про плани ділитись надлишками вакцини проти коронавірусу з бідними країнами

Окремо наголошується, що Україна може розраховувати на солідарність Євросоюзу в питанні отримання вакцини проти коронавірусу. "ЄС здійснює кроки для забезпечення якнайшвидшого доступу України до вакцин", - зауважили у прес-службі.

Керівники інституцій ЄС відзначають, що цьогоріч розпочнеться всеосяжний перегляд Угоди про асоціацію. Планується поглиблення галузевої співпраці, зокрема у цифровій та екологічній сферах. Готується до підписання вже найближчим часом Угода про спільний авіаційний простір. Розпочато роботу попередньої оціночної місії ЄС у контексті майбутньої Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції.

"Лідери інституцій ЄС відзначають прогрес України у впровадженні внутрішніх реформ попри несприятливу ситуацію, викликану пандемією COVID-19. Євросоюз готовий до подальшої співпраці, зокрема в питаннях, що стосуються боротьби з корупцією та судової реформи. Керівники європейських інституцій високо оцінюють невідкладні кроки, що були вжиті президентом України в контексті розвитку ситуації навколо рішення Конституційного Суду", – прокоментував лист європейських лідерів до Зеленського заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Згідно з повідомленням, у листі президенти Європейської ради та Європейської комісії підтвердили рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, нормандського формату переговорів, а також дипломатичних зусиль України в контексті незаконної анексії Росією АР Крим.

Читайте такожКоли в Україні розпочнеться платна вакцинація від коронавірусу й скільки коштуватиме щеплення: деталі від МОЗ

Вакцинація від коронавірусу: що відомо

  • Раніше у ВООЗ заявили, що в 47 країнах світу, що мають переважно високий рівень доходу, вже введено понад 30 млн доз вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19.
  • У лютому-березні Україна очікує поставки вакцини від COVID-19. Перша партія вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX складе 8 млн доз, яких вистачить на вакцинацію 4 млн осіб (необхідно 2 дози на людину). В першу чергу будуть вакцинувати медиків, літніх людей і тяжкохворих.
  • 24 грудня 2020 року міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що МОЗ відпрацьовує план зі збільшення квоти вакцин у рамках ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.
  • 30 грудня Україна підписала контракт із китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19.
  • 8 січня 2021 року глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус заявив, що багаті країни скуповують у виробників Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca більшість вакцин від коронавірусної хвороби.
  • 13 січня глава МОЗ Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я найближчими днями планує підписати контракти з новими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу.
  • За даними ВООЗ, в цей час на стадії доклінічних випробувань знаходяться 170 експериментальних вакцин, 65 - проходять клінічні випробування, із них 15 - третій, останній етап.