«Шастати» законно: де українцям можна відпочивати з 11 травня

Туризм

З 11 травня в Україні частково послаблюється карантин, і тепер українці зможуть «шастати» законно. Про повну вседозволеність, зрозуміло, мова не йде, але вийти на вулицю без страху отримати штраф українці все ж зможуть, а якщо пощастить – ще й на літній майданчик ресторану або в заповідник потраплять. УНІАН.Туризм розбирався, як порядком втомлені від обмежень українці можуть оживити своє карантинне дозвілля з наступного тижня.

На позачерговому засіданні 4 травня Кабінет міністрів України ухвалив рішення зняти низку обмежень, запроваджених в країні в середині березня через пандемію коронавіруса. Фактично це перше реальне послаблення карантину майже за два місяці. За цей час українці порядком втомилися від «зобов'язалівки» безвилазно сидіти вдома, коли навіть вийти прогулятися в парку офіційно заборонено. І це чітко проглядається в останні тиждень-два, достатньо вийти надвір. Незважаючи на заборони, українці вже масово гуляють по вулицях, особливо відчайдушні – без масок і дотримання соціальної дистанції. Прикро ж просидіти під замком найкращі місяці року, коли все навколо квітне, зеленішає, пташки співають, сонечко гріє, та ще й вихідних зайвих стільки!

В якійсь мірі розслабляє порівняно стабільна динаміка захворюваності. Поки ЗМІ щосили розповідають, як у сусідній Росії за день додається по десять тисяч інфікованих, а в США взагалі десятки тисяч, в Україні стабільно додається по півтисячі (а то і менше), інфікованих COVID-19 за добу. За логікою пересічного українця: той кошмар з тисячами смертей, яким нас лякали два місяці, так і не настав, тож чому потрібно сидіти вдома?

Читайте такожВилазка на вулицю в період карантину: що потрібно знати перед тим, як відправитися в експедицію до найближчого магазину

Тому багато українців вже давно «забили» на карантин. У тому ж Києві до центру величезні затори, а в самому центрі натовпи людей на вулицях, і далеко не всі з них приїхали туди по роботі. У спальних районах ситуація не краща: через щільну забудову та закриття просторих парків, люди натовпами гуляють вздовж прибудинкових територій. Поліція у свою чергу вже теж особливо не реагує на масові порушення карантину, лише для показухи випускаючи патрулі у святкові дні.

Апогеєм стали вихідні 1-2 травня, коли жителі столиці масово кинулися в офіційно зачинений дендропарк під Києвом милуватися тюльпанами. Вся абсурдність ситуації в тому, що вранці 1 травня парк повідомляв у себе в соцмережах, що вони зараз не приймають гостей, але в той же день брали плату за вхід з тих, хто приїхав. Тобто тут вже не скажеш, що парк був зачинений, а народ сам прорвався.

Та й влада низки українських міст теж не витримала, послабивши карантин на своїй території, не чекаючи офіційного рішення Кабміну. Чого тільки варта історія з Черкасами, де з 1 травня міськвиконком дозволив працювати частині непродовольчих магазинів, майстерень, перукарень, ринків і навіть літнім майданчикам ресторанів, а людям відкрили доступ до парків і скверів. Українська влада, на чолі з президентом Володимиром Зеленським, бурхливо відреагувала на таке самоуправство, пригрозивши меру міста відповідальністю.

Читайте такожВідпочинок за Києвом: коли дуже потрібне перезавантаження, але немає можливості виїхати далеко і надовго

Додамо ще ці новини з-за кордону, як у європейських країнах, де карантин запровадили не набагато раніше, ніж у нас, уже поступово послаблюють обмеження. Словом, анархічний за своєю натурою український народ порядком втомився, тримати його вдома ставало все складніше, а градус напруги бізнесу невпинно зростав. Тож відразу після проходження першої «партії» травневих свят українська влада анонсувала ослаблення карантину. У підсумку з 11 травня українці зможуть, як любить говорити мер Києва Віталій Кличко, «шастати» абсолютно законно, однак із дотриманням правил. Отже, про все по порядку.

Саме послаблення запроваджувалося доволі сумбурно, власне, та й сам карантин аналогічно запроваджували. Кабмін оголосив про пом'якшення карантину ще 4 травня, по суті, за тиждень до початку його дії. Однак, власне, як реалізувати – ніхто не повідомив. Окрилений надією на відновлення роботи бізнес завмер в очікуванні, точно не знаючи, чи потраплять вони в категорію тих, кому можна, а також які заходи слід вжити, щоб відкритися.

Читайте такожНайкращі парки Києва: де погуляти в Києві після ослаблення карантину (фото)

Так, станом на 6 травня у великих столичних облаштованих паркових зонах ще не могли відповісти, чи зможуть вони відкритися з 11 травня. Наприклад, у розважальному парку «Київська Русь» УНІАН.Туризм відповіли, що дуже сподіваються відкритися, але остаточно все зможе прояснити постанова Кабміну, а також нормативні акти столичної влади. Аналогічна відповідь надійшла і від адміністрації ВДНГ.

Довгоочікувана постанова Кабміну була опублікована ввечері в четвер, 7 травня, і, по суті, у парків, музеїв і ресторанів є п'ятниця і два вихідних дні, щоб підготуватися до відкриття. Чи встигнуть усі бажаючі зробити це до 11 травня, поки не ясно. УНІАН.Туризм розібрався, що ж дозволяє Кабмін бізнесу і українцям з наступного тижня.

З 11 березня в Україні можна буде ходити на прогулянки в парки

Мабуть, головне послаблення, яке дійсно торкнеться дозвілля простого українця – дозвіл ходити на прогулянки в парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, а також відвідувати дитячі та спортивні майданчики.

Крім того, тепер дозволяється використання рекреаційних зон для індивідуальних пробіжок і занять спортом при дотриманні належної соціальної дистанції та правил, встановлених адміністрацією.

Читайте такожПервозданна природа Чернігівщини: у пошуках диких коників і кришталево чистих блакитних озер

І якщо з відкритими для вільного відвідування парковими зонами все ясно, то у випадку з установами з регульованим платним входом, ймовірно, рішення про відкриття буде прийматися індивідуально власниками за погодженням з міською владою. Тому, чи відкриються ботанічні сади, дендропарки чи ландшафтні парки, як те ж «Співоче поле», ми, ймовірно, дізнаємося безпосередньо 11 травня.

Правила відвідування парків з 11 травня

Під час відвідування парків і зон відпочинку українці повинні будуть дотримуватися певних правил, а адміністрація – забезпечити дотримання санітарних норм. Так, у парках і скверах адміністрація зобов'язана розмістити на території і при вході в зони відпочинку правила їх відвідування, а також забезпечити роботу туалетів на своїй території, наявність рідкого мила, антисептиків, і їхнє регулярне прибирання/дезінфекцію.

При цьому варто розуміти, що відвідування зон відпочинку буде відбуватися за «скороченою» програмою: жодних організованих заходів, атракціонів і розваг. Чи будуть працювати кіоски з їжею і напоями, а також літні майданчики – поки невідомо. Але ми б у перші дні не дуже сподівалися б на це, а радили б прихопити з собою перекус, якщо йдете в парк надовго.

Читайте такожВесняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

Водночас відвідувачі мають право користуватися зонами відпочинку з дотриманням індивідуальних заходів профілактики: збереження дистанції 1,5 метра, масковий режим, регулярна дезінфекція рук. Також при собі необхідно мати документи, що посвідчують особу.

Переміщатися в парках можна поодинці або групами не більше двох осіб, не враховуючи дітей. Як і раніше, діти до 14 років не можуть перебувати на вулиці без супроводу дорослих.

Чи можна на шашлики та пікніки з 11 травня

Такі милі українському серцю шашлики в постановах про послаблення не згадуються. Однак виходячи з того, що можна збиратися все ще групами не більше двох осіб, зрозуміло, зібратися натовпом на пікнік не вийде. Максимум удвох, плюс діти на сімейні посиденьки у вузькому колі.

Чи можна буде ходити на пляжі з 11 травня

Читайте такожНа день з Києва: мальовнича краса дендропарку «Олександрія» з тінню пернатого бізнесу

Кабмін дозволяє відкриття прибережних зон відпочинку з 11 травня. Однак по них влада на місцях, швидше за все, прийматиме рішення окремо. Наприклад, ще 5 травня мер Києва Віталій Кличко заявив, що пляжі в столиці відкривати не планують.

Водночас на головному морському курорті України Одесі народ масово відвідує пляжі й зараз, а мер міста Геннадій Труханов стверджує, що в постанові Кабміну нічого немає про пляжі (хоча за логікою, вони як раз є прибережною зоною), а тому місто їх забороняти не буде.

Загалом, як зазначає кореспондент УНІАН в Одесі, в приморських регіонах на півдні України пляжі особливо не перекривалися, адже контролювати таку велику берегову зону все одно складно.

11 травня відкриються літні майданчики кафе і ресторанів

На першому етапі послаблення карантину в Україні дозволяється робота кіосків з їжею та напоями на винос, причому почав цей пункт діяти ще з 5 травня. Наприклад, у столиці поступово починають відкриватись кіоски з кавою і фастфудом. Втім, вживати ці продукти не можна безпосередньо біля місця покупки. Ось вам і ідея для пікніка: купили шаурму або бургер з кавою в кіоску на винос, розстелили на галявині пледик на безпечній відстані та насолоджуєтеся.

Читайте такожНа свій страх і ризик: готуємося до поїздкі у відпустку в умовах карантину

Також з 11 травня в Україні дозволяється робота літніх майданчиках під відкритим небом. При цьому заклад, який має бути офіційно зареєстрованим як суб'єкт надання послуг громадського харчування, має забезпечити дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів, а також дотримання відстані не менше 1,5 метри між місцями для сидіння за сусідніми столами, а за одним столом можна посадити не більше двох клієнтів (без урахування дітей). Відвідувачі при цьому мають сидіти в закладі у масках або респіраторах, крім часу прийому їжі.

Корисна порада від УНІАН.Туризм: якщо ви вирішите відвідати улюблений ресторан з 11 травня, краще попередньо зателефонуйте в обраний заклад і уточніть умови відвідування. Ймовірно, в умовах обмежень на кількість відвідувачів, багато ресторанів працюватимуть за попереднім бронюванням.

З 11 травня в Україні можна відвідувати музеї і заповідники

Один з найбільш спірних пунктів, який поставили в глухий кут як самі установи, так і відвідувачів – дозвіл діяльності музеїв, музеїв під відкритим небом і історико-культурних заповідників з 11 травня. Багато подібних установ просто не знали, чи підпадають вони під цю категорію, і що їм потрібно зробити для відкриття, а тому зволікали з відповіддю, чи почнуть вони роботу. Тим паче враховуючи той факт, що більшість працівників музеїв в Україні старші 60 років, тобто перебувають у групі ризику.

Читайте такожНа Закарпаття в гори: затишний Воловець, мальовничий Синевир та курортний Пилипець

Отже, згідно з постановою Кабміну, вищезазначені установи можуть приймати відвідувачів за рішенням власника (органів управління) за умови забезпечення засобами індивідуального захисту персоналу (захист обличчя, очей, рук) і відвідувачів (респіратори або маски, в тому числі виготовлені самостійно).

Як і у випадку з ресторанами, радимо перед поїздкою в ту або іншу установу попередньо вивчити, чи буде воно працювати і за яких умов.

Як повідомляє кореспондент УНІАН у Запоріжжі, у Запорізькій області з 11 травня люди отримають доступ до всіх місць масового відпочинку. У самому Запоріжжі можна буде без проблем відвідувати острів Хортицю, плавні та Хвилю (найпопулярніші серед городян зони для пікніка на березі Дніпра). Також знімуть своєрідні блокпости на в'їздах на морські коси в Бердянську та Кирилівці. Напередодні травневих свят в'їзди на ці об'єкти ще були перекриті, там також чергували поліцейські, щоб не пускати любителів шашликів на узбережжя. Без проблем можна буде проїхати в заповідник «Кам'яні могили». Єдина вимога - дотримання масочного режиму.

Як сказали УНІАН в ГУНП в Запорізькій області, поліцейські патрулі на всіх цих об'єктах «послаблять», але не знімуть – правоохоронці як і раніше будуть контролювати, щоб люди дотримувалися масочного режиму, не палили багаття і не «буянили». При цьому в поліції не виключають, що до Трійці (8 червня) буде задіяно більше співробітників для охорони громадського порядку в місцях масового відпочинку.

Читайте такожПолонина Боржава: ідеальний хайкінг для початківців і поціновувачів неспішних прогулянок

А ось в західних областях поки не поспішають ділитися інформацією, чи готові вони відкриватися. Так, як зазначає кореспондент УНІАН в Ужгороді, в області взяли паузу: поки немає офіційних розпоряджень і наказів, ніхто нічого не відкриває. Наприклад, Долина нарцисів офіційно зачинена, нацпарк «Синевир» на зв'язок не виходить, а термальні об'єкти (наприклад, в Косино) і парк в «Воєводино» чекають офіційного дозволу про відкриття.

Водночас туристичний комплекс «Буковель» поки закритий - там орієнтуються на дату 22 травня, якщо уряд прийме таке рішення. Туристичний бум очікують влітку: вже зараз заброньовано понад 20% місць у готелях комплексу. Для дітей традиційно діятиме «Артек-Буковель», повідомили УНІАН у прес-службі Буковеля.

З 11 травня в Україні можна відвідувати тільки автокінотеатри

Кінотеатри, театри, концертні зали, клуби та інші масові розважальні заклади не зможуть відкритися з 11 травня. Виключення – доволі незвична для українців розвага – автокінотеатри. Вони працюють за таким принципом: під'їжджаєте на машині, платите за «в'їзний» квиток і насолоджуєтеся кіно на великому екрані з власного авто. Правда, в Україні таких кінотеатрів не так багато, як, наприклад, у тій же Німеччині, де в період карантину туди перенесли не тільки кіно, але і концерти, і проповіді.

Так, у Києві кіно з машини можна подивитися в «Кінодромі» на території кіностудії Довженка. Причому працювати вони почали, не чекаючи 11 травня. На день показують один-два фільми після настання темряви. Квитки для одного авто, в якому може бути дві людини і залишати яке під час сеансу не можна, коштують 150 гривень. Купувати їх можна тільки онлайн, міні-бари на території зараз не працюють. В репертуарі – фільми, які встигли вийти в прокат до карантину, коли почалися масово скасовуватися прем'єри. А ось «Автокіно» на території МВЦ на Лівобережці до 11 травня зачинене, але, можливо, відкриється після.

Також в Україні запускається мережа автомобільних кінотеатрів Kinolife. Поки що вони працюють в Одесі та Сумах, але скоро планується відкриття у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Маріуполі.

Чи буде працювати громадський транспорт з 11 травня

Читайте також7 небанальних маршрутів для подорожі по Україні на машині

Незважаючи на те, що з 11 травня в українців з'являється трішки більше можливостей для карантинного дозвілля поза власною домівкою, далеко не всі зможуть насолодитися цими радощами життя. Адже громадський транспорт, а також міжміське сполучення, в Україні залишаються недоступними як мінімум до 22 травня. Отже, якщо ви не є щасливим власником машини або хоча б велосипеда, далеко від дому ви все одно не виберетеся - у всі ці парки, ліси, ресторани, музеї, заповідники і так далі.

***

Україна слідом за іншими країнами поступово послаблює карантин, і на цій хвилі українці, які й за найжорсткішої фази обмежень, активно гуляли на вулиці, можуть взагалі пуститися у всі тяжкі. Однак не варто втрачати голову, коронавірус ще нікуди не подівся: дотримуємося заходів безпеки, тримаємо дистанцію, носимо масочки, не влаштовуємо масові посиденьки, і тоді, можливо, в не надто далекому майбутньому ми зможемо знову подорожувати! Бережіть себе та оточуючих!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.